8,7
Winnaar 2018
Veilig betalen via

Stedentrip Budapest

Al eens nagedacht over een goedkope stedentrip Budapest? Budapest is een schitterende stad met waanzinnige architectuur, indrukwekkende pleinen, mooie parken en vele musea. De Donau rivier splitst de stad in twee delen: het historische ‘Buda’ en het moderne ‘Pest’. Wandel langs de oevers, klets gezellig bij onder het genot van bordje dampende goulash of ontspan in een van de vele kuuroorden die de stad rijk is. Een citytrip Budapest is puur genieten!

TIP: Ben je 65 jaar of ouder? Dan mag je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Zo ontdek je deze leuke stad nog eenvoudiger! 

Bezienswaardigheden Budapest

De Citadel van Buda

De citadel van Buda staat niet zonder reden op de Werelderfgoed van Unesco. Het fort, dat al meer dan 150 jaar boven de stad uittorent, biedt een adembenemend uitzicht over de rivier met het imposante parlementsgebouw en de acht bruggen. Je kunt er heerlijk wandelen en prachtige foto’s maken.

Het parlementsgebouw

Het Hongaarse parlementsgebouw (Országház) staat symbool voor Budapest, zo niet voor heel Hongarije. Het is gebouwd tussen 1885 en 1902, naar het ontwerp van Imre Steindl, de winnaar van een wedstrijd. Het is één van de meest bekende monumenten ter wereld en is nog steeds in gebruik. Het Huis der Afgevaardigden heeft hier regelmatig zitting en ook de Hongaarse premier ontvangt hier zijn gasten. Tussendoor is het imposante gebouw op onregelmatige tijden te bezoeken. Het parlementsgebouw is vanaf de overkant van de Donau in zijn geheel te bewonderen. Pas dan kun je de grootte van het geheel bevatten: de Gotische koepel is 96 meter hoog en wordt vergezeld door twee grote en twintig kleine torens. Het gebouw beschikt over 115 zalen, 10 binnentuinen en 29 trappenhuizen. In totaal is er zo’n 40 kilo goud verwerkt in het hele gebouw!

Toon meer bezienswaardigheden

De boulevard en het Heldenplein

Zin in een leuke wandeling? Aan de negentiende-eeuwse boulevard van Budapest liggen prachtige gebouwen, waaronder de Hongaarse Opera. Aan het einde vind je het Heldenplein, vol met standbeelden van belangrijke personen uit de rijke Hongaarse geschiedenis.

De Matthiaskerk

Midden op het Drievuldigheidsplein in de wijk Buda ligt de Matthiaskerk. De hoge toren en het kleurrijke dak zijn zichtbaar vanaf de overkant van de Donau. De kerk werd in 1255 gebouwd en heeft een indrukwekkend gotisch interieur. Ook de ingang van de kerk, met een reliëf van gebeurtenissen uit het leven van Maria, is ontzettend mooi. 

Bezoek een badhuis

In Budapest zie je nog een belangrijk stukje van de Turkse overheersing terug: vele traditionele thermale badhuizen zijn echte kuuroorden geworden. Tegenwoordig geniet de bevolking hier nog steeds van. Het is een echte sociale aangelegenheid en men gelooft nog steeds in de medicinale werking ervan. Een van de bekendste zijn de Széchenyibaden, midden in het stadspark van Budapest. Het complex biedt diverse zwembaden, sauna’s en stoombaden, aangelegd rondom twee warmwaterbronnen. De badhuizen zijn opvallend geel geverfd en voorzien van een neobarokke stijl. Het is het grootste medicinale kuuroord van heel Europa!

Hotels in Budapest op de kaart

Weer & klimaat

Gemiddelden voor Budapest

360° foto's

Populairste hotels Budapest

Stedentrip Budapest - economisch en cultureel centrum van Hongarije

Wil je graag op ontdekkingstocht gaan in een sprookjesachtige stad? Staat een stedentrip Hongarije bovenaan jouw bucketlist? Dan is een stedentrip Budapest, ook wel stedentrip Boedapest, echt iets voor jou! Een stedentrip Budapest is namelijk de perfecte gelegenheid om het economische en culturele centrum van het prachtige Hongarije te ontdekken. Wandel urenlang langs de Donau, geniet van alles dat de Hongaarse cultuur te bieden heeft en laat jezelf onderdompelen in de unieke historie van de ruim tweeduizend jaar oude stad. Een stedentrip Budapest zit zeker weten vol indrukwekkende bezienswaardigheden en unieke, memorabele momenten.

Als je aan Budapest denkt, krijg je wellicht het typische beeld van een stad uit het voormalige Oostblok voor je. Niets is echter minder waar als het om een stedentrip Budapest gaat. De Hongaarse hoofdstad heeft een bijzondere metamorfose ondergaan. De stad is werkelijk een pareltje geworden dankzij al het prachtige cultureel erfgoed. De perfecte setting voor een heerlijk uitje of weekend. Dus geniet tijdens een citytrip Budapest lekker van alles dat de stad te bieden heeft. Bij Bebsy boek je namelijk moeiteloos jouw ideale stedentrip Budapest!

Budapest - de parel aan de Donau

De bijzondere hoofdstad van Hongarije is ruim tweeduizend jaar oud. Hierdoor zijn er zat stedentrip Boedapest bezienswaardigheden te bezoeken en genoeg te doen. Budapest heeft zijn naam te danken aan de rivier die de hoofdstad in twee stadsdelen verdeeld. Aan de rechterkant ligt namelijk Buda en aan de linkerkant Pest. Vandaar de naam Budapest. In het Nederlands spreken we over zowel Budapest als Boedapest. Het rechterdeel van de stad bestaat voornamelijk uit heuvels. Daarentegen is het linkerdeel veel vlakker. Door de eeuwen heen heeft de Hongaarse hoofdstad een hoop te verduren gekregen. Dit zie je af en toe terug tijdens je stedentrip Budapest. Zo verwoestten de Mongolen in de dertiende eeuw grote delen van de stad. De koning Béla IV eiste dat er na die invasie burchten en stadsmuren werden gebouwd.

Het heuvelachtige gebied vormde de perfecte, strategische plek voor een burcht. Hierdoor werd Budapest halverwege de veertiende eeuw tot hoofdstad van het koninkrijk Hongarije benoemd. Door het kasteel in het heuvelachtige gebied te plaatsen, hoopten de Hongaren een tweede invasie van de Mongolen te voorkomen. Tijdens je stedentrip Budapest zie je de burcht nog prominent staan in het heuvelige deel van de hoofdstad. Vanaf het einde van de twintigste eeuw is Hongarije een republiek geworden. Hierdoor vonden er allerlei ingrijpende hervormingen plaats in de stad. Zo zijn de markten weer een onderdeel geworden van het stadsleven. Die levendige sfeer voel je gedurende je stedentrip Budapest.

Interessante plaatsen en stedentrip Budapest bezienswaardigheden

Net zoals veel andere Europese steden zijn er behoorlijk wat stedentrip Boedapest bezienswaardigheden om te bewonderen. Zo kan tijdens je stedentrip Budapest een bezoekje aan de eerdergenoemde Burcht van Buda zeker niet ontbreken. De Budavár is namelijk een wereldwijd bekend symbool van Budapest. Bovendien is het indrukwekkende kasteel het grootste bouwwerk van Hongarije. Daarnaast vind je tevens de Hongaarse Nationale Galerie, de bibliotheek en het historische museum van de hoofdstad in de burcht tijdens je citytrip Budapest. Met een bezoekje aan de burcht kun je dus meerdere stedentrip Boedapest bezienswaardigheden tegelijkertijd bezoeken. Ideaal voor elke stedentrip Budapest!

Prachtige architectuur en kunst zijn niet de enige bijzondere bezienswaardigheden die je kunt bezoeken tijdens een stedentrip Budapest. Er zijn nog genoeg andere Boedapest interessante plaatsen en stedentrip Budapest tips. Breng bijvoorbeeld ook een bezoek aan een van de badhuizen in de stad. Budapest is namelijk de enige hoofdstad ter wereld die maar liefst 123 thermische bronnen heeft. Kom heerlijk tot rust en ontspan in een bad gevuld met thermisch mineraalwater. Een van de bekendste badhuizen die je kunt bezoeken tijdens een stedentrip Budapest is het Széchenyi badhuis. Hier vind je zowel binnenbaden als buitenbaden. Er is zelfs een unieke beer spa in dit badhuis te bezoeken. Dompel jezelf onder in thermaal water met allerlei bier ingrediënten. Bovendien staat er een tap naast het bad waar je zelf biertjes kunt tappen. Zo’n ervaring maakt een weekend Boedapest echt onvergetelijk!

Wandelend op ontdekkingstocht tijdens weekend Boedapest

Tijdens je stedentrip Budapest ontdek je wandelend de meest bijzondere locaties. Elke dag worden er bijvoorbeeld gratis wandelingen georganiseerd. Als je gezellig door de hele stad loopt, kom je zeker langs de prachtige stedentrip Boedapest bezienswaardigheden die de Hongaarse hoofdstad te bieden heeft. De gids neemt je mee en hij brengt moeiteloos de geschiedenis van Budapest tot leven. Uiteraard hoef je niet met een gids de stad te doorkruisen. Zelf op ontdekkingstocht gaan kan ook gemakkelijk in Budapest. Bebsy raadt je zeker aan om tijdens je stedentrip Budapest de stad wandelend te ontdekken. Op die manier proef je de gastvrijheid en de heerlijke cultuur van de Hongaarse hoofdstad het beste tijdens een weekend Boedapest.

Bezoek de markthallen en andere highlights Budapest

De markten in Budapest zijn na de hervormingen een belangrijk onderdeel geworden van het stadsleven. Bovendien zijn de markten van cruciaal belang voor de economie van de stad. Een stedentrip Budapest is niet compleet zonder een bezoek aan de centrale markthallen. Laat je tijdens je stedentrip Budapest overvallen door de kleurrijke producten en specialiteiten die verkrijgbaar zijn bij de diverse marktstentjes. Bovendien is het gebouw op zichzelf ook een stedentrip Boedapest bezienswaardigheid. De centrale markthallen zijn gevestigd in een prachtig gebouw. Bij het eerste aanzicht denk je gelijk aan een enorm treinstation. In feite is het een verbazingwekkend goed gerestaureerd Jugendstil gebouw uit 1897.

Stedentrip Budapest tips

Tijdens al het lopen door de stad als je op weekend Boedapest bent, moet je uiteraard een pauze inlassen om even bij te komen. Budapest heeft daar de perfecte locaties voor, namelijk ruïne bars! Hier merk je dat stedentrip Budapest uitgaan oprecht uniek is. Normaal gesproken wordt er vrij weinig gedaan met ruïnes. Veel steden kiezen er uiteindelijk voor om het te slopen. Hongarije niet. Zij hebben de ruïnes beschikbaar gesteld voor pop-up horecagelegenheden. Vooral in het Joodse deel van de stad kom je ruïne bars, oftewel ruin pubs, tegen tijdens je stedentrip Budapest. In de ruïne bars kun je genieten van de architectuur die bijna verloren is gegaan onder het genot van een heerlijk drankje. Zo’n ervaring maakt jouw stedentrip Budapest werkelijk uniek.

Ook operaliefhebbers genieten optimaal tijdens een stedentrip Budapest. De Hongaarse hoofdstad heeft niet alleen prachtige koffiehuizen, badhuizen en opmerkelijke stedentrip Boedapest bezienswaardigheden. Er zijn ook heuse cultuurtempels te bewonderen als je op stedentrip Budapest bent. Je staat versteld van de weergaloze klassieke uitstraling van de Staatsopera en de Franz-Liszt-Muziekacademie tijdens een citytrip Budapest. De Staatsopera wordt namelijk door de kenners een van de mooiste operagebouwen ter wereld genoemd. Kan jij ook niet wachten om op stedentrip Budapest te gaan en zelf al dat moois te aanschouwen? Boek dan samen met Bebsy jouw ideale stedentrip Budapest!