8,7
Winnaar 2018
Veilig betalen via

11 bezienswaardigheden in Istanbul

2018-11-23

Als je ooit een foto of video van Istanbul hebt gezien dan weet je dat dit een bijzondere stad is. Het is een mengeling tussen de oosterse en westerse cultuur. Hierdoor zijn er zoveel boeiende bezienswaardigheden Istanbul! Oude ruïnes, indrukwekkende moskeeën en prachtige parken; het zijn er teveel om op te noemen. Daarom hebben wij 11 bezienswaardigheden Istanbul voor je op een rij gezet. Waarom 11? Omdat 10 gewoon niet genoeg is voor een stad als Istanbul!

Bezienswaardigheden Istanbul #1: De Blauwe Moskee

Stipt op nummer 1 in de lijst van bezienswaardigheden Istanbul staat zonder twijfel de Blauwe Moskee. De Sultan Ahmetmoskee, zoals deze moskee eigenlijk heet, is dé bezienswaardigheid van Istanbul. De naam “Blauwe Moskee” heeft de moskee te danken aan de blauwe tegels aan de binnenkant. Aan de binnenkant zijn maar liefst 20.000 tegeltjes uit het stadje Iznik aangebracht. Dat zorgt voor een unieke uitstraling. Maar niet alleen de binnenkant van de moskee is bijzonder, ook de buitenkant is dat! Zes prachtige minaretten omsingelen de moskee, waarvan de hoogste koepel maar liefst 43 meter hoog is. Van alle Istanbul bezienswaardigheden staat deze waarschijnlijk op de ansichtkaarten die je naar huis stuurt. Of, je familie en vrienden ontvangen een kaart met een afbeelding van de volgende in de lijst.

Istanbul - Sultan Ahmetmoskee

De Blauwe Moskee in Istanbul

Bezienswaardigheden Istanbul #2: De Hagia Sophia

Bij een bezoek aan de Blauwe Moskee hoort een bezoek aan de Hagia Sophia (ook wel Aya Sophia). Deze voormalige kathedraal en moskee bevindt zich tegenover de Blauwe Moskee en is nu een museum waar oude mozaïeken worden tentoongesteld. Eigenlijk liggen heel veel Istanbul bezienswaardigheden dicht bij elkaar, dus je kunt veel zien op een dag! De Hagia Sophia is een van de drukst bezochte bezienswaardigheden Istanbul, maar dat moet de pret niet bederven. Het behoort namelijk niet voor niets tot de 10 mooiste bezienswaardigheden van de wereld. Dit verklaart wel waarom je hier even moet wachten. Om de wachttijd te verkorten is het handig om vooraf alvast je kaarten online te reserveren.

De Hagia Sophia in Istanbul

De Hagia Sophia in Istanbul

Bezienswaardigheden Istanbul #3: De Basilica Cisterne

Vlak bij een van de mooiste gebouwen ter wereld ligt een van de indrukwekkendste ondergrondse bouwwerken: de Basillica Cisterne. Een Cisterne is een ondergrondse opslagplaats voor water; te herkennen aan de vele zuilen in de ruimte. De Bassilica Cisterne (ook wel Yerebatan Saray, Yerebatan Sarnıcı of Yerebatan Cisterne) is een ruimte van 143 meter bij 65 meter en 9 meter hoog. In tijden van nood kon hier tot 80.000 kubieke meter worden opgeslagen. Hier binnen krijg je het gevoel dat je in een andere wereld bent. Alsof de Balrog uit Lord Of The Rings zomaar om de hoek kan komen kijken! Zoals bij meerdere bezienswaardigheden Istanbul zijn hier ook verschillende filmscènes opgenomen zoals van de James Bondfilm “From Russia with love". Zeker een bezoek waard dus! De cisterne bevindt zich onder de plek waar vroeger het Hippodroom was. En dat brengt ons naar de volgende in onze lijst met bezienswaardigheden Istanbul.

De Basillica Cisterne in Istanbul

De Basillica Cisterne in Istanbul

Bezienswaardigheden Istanbul #4: Het Hippodroom (Sultanahmet Meydanı plein)

In het epicentrum van bezienswaardigheden Istanbul vind je het Sultanahmet Meydanı plein. Dit is de plek waar voorheen het Hippodroom stond. Het Hippodroom was in de Romeinse tijd het stadion waar evenementen, zoals paardenraces, werden gehouden. Er is nu weinig van over behalve twee obelisken en een slangenzuil. Desalniettemin is het een leuke gedachte om te weten dat hier vroeger de grootste paardenrenbaan van de oudheid stond. Qua bezienswaardigheden Istanbul is deze het minst zichtbaar, maar het wekt wel de verbeelding van het oude Constantinopel op. Dit brengt ons bij de volgende Istanbul tip.

De obelisken op het Sultanahmet Meydanı plein

De obelisken op het Sultanahmet Meydanı plein

Bezienswaardigheden Istanbul #5: De Stadsmuren van Constantinopel

Istanbul heeft een rijke en boeiende geschiedenis. Voor 1930 heette deze stad nog Constantinopel en je ziet nog veel oude elementen uit deze tijd. Zo vind je hier nog de imposante stadsmuren en poorten die om de oude stad van Constantinopel lagen. Sommige zijn vervallen ruïnes, andere zijn gerestaureerd, maar ze zijn allemaal interessant en indrukwekkend. Vanaf een van de torens van de Gouden poort (ook wel het Yedikule Hisari-fort) zie je een groot gedeelte van de muur in het landschap liggen. In de gedeeltes omringd door groen lijkt het alsof je jezelf in de oudheid begeeft; alsof de tijd rond de muren stil heeft gestaan. Echt een wandeling door het verleden! Zeker een plaats waard op de lijst van bezienswaardigheden Istanbul.

Een verdedigingstoren van de tweede militaire poort van de Muur van Theodosius in Istanbul

Een verdedigingstoren van de tweede militaire poort van de Muur van Theodosius in Istanbul

Bezienswaardigheden Istanbul #6: Galata en de Galatatoren

Oké, even terug naar het heden. Istanbul is namelijk meer dan alleen oudheid. Zo is de wijk Galata in de laatste jaren uitgegroeid tot een van de hipste wijken van de stad. In het hart van Galata vind je de Galatatoren. Deze toren is een grote speler tussen de bezienswaardigheden Istanbul. Voornamelijk omdat je vanaf de top een prachtig uitzicht hebt over de stad. Maar er is nog meer. Deze wijk is bezaaid met hippe barretjes, terrasjes en winkels. Hier kun je prima een middagje vertoeven! Drink bijvoorbeeld Turkse koffie (zeker een must als je in Istanbul bent) in een koffietent die zich in een oud tramstel bevindt. Galata is een bezoek zeker waard! 

De wijk Galata met de Galatatoren die erboven uitsteekt in Istanbul

De wijk Galata met de Galatatoren die erboven uitsteekt in Istanbul

Bezienswaardigheden Istanbul #7: De grote Bazaar (Kapali Çarsi)

Een lijst over bezienswaardigheden Istanbul is natuurlijk niet compleet zonder de grote Bazaar. Weet je waarom? Kapali Çarsi, letterlijk: overdekte markt, is een van de grootste overdekte markten ter wereld! De 58 straten bieden ruimte voor zo’n 1.200 winkels. Deze zijn vaak verdeeld per handelsitem. Zo heb je onder andere een gedeelte voor leren jassen en een gedeelte voor specerijen. Laat je verrassen door de geordende chaos in een menigte van tussen de 250.000 en 400.000 bezoekers per dag! Mocht je niet op zoek zijn naar zo’n drukte, dan kun je ook naar de op één na grootste bazaar: De Kruidenbazaar.

De Grote Bazaar van Istanbul

De Grote Bazaar van Istanbul

Bezienswaardigheden Istanbul #8: Het Gülhanepark

Moet je even bijkomen van de bazaardrukte en andere bezienswaardigheden Istanbul? Breng dan een bezoek aan het Gülhanepark, een van de oudste een grootste openbare parken van Istanbul. Bezaaid met prachtige bloemen en bomen is dit park populair bij zowel toeristen als de lokale bevolking. Het Gülhanepark is heerlijk om lekker te relaxen in de zon of te picknicken. Leuk feitje: Het park is bezaaid met tulpen! Hoewel wij dat zien als iets echts Nederlands, kwamen de eerste tulpen uit Istanbul. Vanuit het park heb je ook een fantastisch uitzicht over de Gouden Hoorn en de Straat van Istanbul. Het Gülhanepark is dus de ideale plek om te ontspannen tijdens je stedentrip Istanbul. Maar er is meer! In het park vind je ook een aantal bezienswaardigheden. Zo bevindt het Islamitische Kunst en Wetenschap Museum (het voormalige Topkapı Paleis) zich in dit park. Hier bekijk je onder andere replica’s van uitvindingen gemaakt door Islamitische wetenschappers tussen de 8e- en 16e-eeuw. Het Gülhanepark is dus een heerlijke bezienswaardigheid Istanbul om je een aantal uur te vermaken! 

Het Gülhanepark in Istanbul

Het Gülhanepark in Istanbul

Bezienswaardigheden Istanbul #9: Maagdentoren Istanbul (Kız Kulesi)

Over musea gesproken! Als je echt een bijzondere museum wil bezoeken tijdens je stedentrip Istanbul moet je naar de Maagdentoren (Kız Kulesi). Het museum is gevestigd op een klein eilandje en het fungeert als monumentaal museum. Deze plek is populair bij zowel toeristen als de lokale bevolking. Dit komt door de rijke historie, maar ook door het prachtige uitzicht. Naast het museum vind je op dit eilandje ook een restaurant waar je heerlijk kan eten. Daarnaast is deze locatie, net als de Cisterne, een locatie voor menig film geweest. Zo is de Maagdentoren terug te zien in de James Bond film: “The world is not enough” en de film “Hitman”.  Deze bezienswaardigheid aan de Aziatische kant van Istanbul belooft een bijzondere ervaring te worden.

De Kız Kulesi ook wel de Maagdentoren genoemd in Istanbul

De Kız Kulesi ook wel de Maagdentoren genoemd in Istanbul

Bezienswaardigheden Istanbul #10: Beşiktaş district

Als je meer over de cultuur van Istanbul en het leven in Istanbul te weten wil komen, moet je zeker een bezoek brengen aan het Beşiktaş district. Hier voel je de energie die het moderne Turkije maakt tot wat het nu is. Het is een populair ontmoetingspunt onder de lokale bevolking en je vind er heel veel bezienswaardigheden Istanbul. In 2013 werd dit district uitgeroepen tot beste district in Istanbul op het gebied van welvaart, levenskwaliteit en cultuur. Zeker een bezoek waard voor een authentieke en moderne Turkse ervaring! 

De Ahayim Synagogue in Beşiktaş district in Istanbul

De Ahayim Synagogue in Beşiktaş district in Istanbul

Bezienswaardigheden Istanbul #11: Uitzicht vanaf Eyüp

Van een welvarende wijk gaan we naar een plek met een prachtig uitzicht. Vanaf Eyüp heb je een geweldig uitzicht op de rivier Gouden Hoorn en de stad. Neem de kabelbaan omhoog naar de top van een van de zeven heuvels van Istanbul en geniet van het uitzicht onder het genot van een Turkse koffie. Deze bezienswaardigheid in Istanbul is een goed alternatief als je het centrum van Istanbul al hebt gezien. Er is in deze stad altijd meer te ontdekken!

Uitzicht vanaf de top van een kabelbaan in Eyüp

Uitzicht vanaf de top van een kabelbaan in Eyüp


Zoals je gemerkt hebt, is er ontzettend veel moois te zien en te doen tijdens een stedentrip Istanbul! Dit waren nog niet eens alle bezienswaardigheden in Istanbul. Ontdek het nu zelf allemaal tijdens een voordelige stedentrip Istanbul van Bebsy. Je boekt al een stedentrip vanaf 169,- euro inclusief vlucht en hotel. Bekijk hier het complete aanbod stedentrips Istanbul.

Liefs,

Bebsy