9,0
Winnaar 2018
Veilig betalen via

Stedentrip Ljubljana | 7 redenen waarom jij moet gaan!

2019-11-21

Leuk dat jij onze stedentrip Ljubljana blog hebt uitgekozen! Ljubljana, dat spreek je uit als: lup-jaana, is de hoofdstad van Slovenië. De laatste tijd wordt deze stad steeds vaker gekozen voor een stedentrip. De stad zelf heeft door de jaren heen invloeden van Italië en Wenen meegekregen. En dat zie je terug in de heerlijke keuken en prachtige gebouwen. Wat een gouden combi is de Italiaanse keuken met de Weense architectuur zeg! En mocht je nog niet overtuigd zijn lees dan deze 5 redenen waarom jij volgende keer voor een stedentrip Ljubljana moet gaan.

#1 Stedentrip Ljubljana: Er is nog geen massatoerisme

Prachtige straatjes, gezellige pleinen met terrassen maar dan komt de soms onmogelijke taak: een goede plek op het terras bemachtigen. Waar kan je tegenwoordig nog in een stad die alles heeft de beste plek kiezen bij de leukste terrassen of restaurants? Nou tijdens een stedentrip Ljubljana! Toegegeven in de zomerperiode is de stad ook wat aan de drukke kant maar zelfs dan valt dit in het niets bij bijvoorbeeld een Venetië. En ga jij in het najaar of voorjaar? Dan heb je de plekken echt voor het uitkiezen. En te rustig in de stad is het zeker niet. Rond een uurtje of 20:00 komen alle lokals naar de terrassen langs het water om gezellig te borrelen.

Tip: Het prijsverschil tussen de restaurants en bars aan het water kan soms veel zijn. Zo kan het zijn dat je bij het ene terras €7 voor een glas wijn betaalt en bij die ernaast slechts €2. Kijk daarom goed op de kaart voordat je gaat zitten en maak zo je keus. 

Terras langs het water stedentrip Ljubljana

Een terras langs het water net voor etenstijd

#2 Stedentrip Ljubljana: Het kasteel Ljubljanski Grad

Tijdens een stedentrip Ljubljana mag je één van de mooiste bezienswaardigheden zeker niet overslaan. Kasteel Ljubljanski Grad is een middeleeuws kasteel op een heuvel midden in de stad. Vanaf hier geniet je ook van een prachtig uitzicht. Het is mogelijk om lopend naar het kasteel te gaan (best pittig met steile weg) of met de kabelbaan voor een paar euro. In het kasteel leer je over de geschiedenis van het monument en daarnaast zijn er ook 3 musea en een restaurant gevestigd. Iedereen die voor een stedentrip Ljubljana gaat moet hier eigenlijk wel een kijkje nemen. Al is het alleen maar voor het prachtige uitzicht over de stad. 

uitzicht vanaf Ljubljanski Kasteel tijdens stedentrip Ljubljana

Uitzicht vanaf het kasteel op de stad

#3 Stedentrip Ljubljana: De fotogenieke straten & gebouwen

Het is misschien niet het eerste wat in je opkomt als je aan een stedentrip Ljubljana denkt, maar de gebouwen hebben ontzettend veel weg van Wenen. Dit komt omdat in het verleden de stad 6-eeuwenlang beïnvloed is door de Oostenrijks-Habsburgse cultuursfeer. En vandaag de dag geniet je hierdoor van de prachtige gebouwen en pittoreske straten. De mooiste straten, pleinen en gebouwen vind je in de Oude Stad van Ljubljana. Dit deel van de stad bereik je zodra de brug passeert met daarop de iconische Draak. 

Tip: plan een bezoek in het voorjaar, najaar of de winter het is dan overdag op straat lekker rustig. Dus geen andere toeristen die jouw photobommen!   

Roze gebouw op hoofdplein stedentrip Ljubljana

Rivier de Ljubljanica met op de achtergrond prachtige gebouwen van Ljubljana

#4 Stedentrip Ljubljana: Het eten & de wijnen

Foodies opgelet want deze bestemming heeft een ontzettende goede en lekkere keuken. Het buurland Italië heeft echt haar invloed gehad op de keuken in Ljubljana en daar pluk jij de vruchten van! Hippe en goede restaurants in overvloed maar er springt er één echt uit qua kwaliteit, gezelligheid en prijsniveau. Restaurant Marley & Me, gelegen in de Oude Stad bedoelen we hiermee. Dit restaurant heeft een gezellige huiskamersfeer, ontzettend aardige ober, en het eten is té gek. De gnochi met truffelsaus was echt om over huis naar te schrijven. En wist je dat Slovenië een echt wijnland is? Het is een topsport om hier een slechte wijn te vinden dus sla deze vooral niet over tijdens je stedentrip Ljubljana. 

Adres restaurant Marley & Me
Straat + nummer: 
Stari trg 9
Plaats: Oude Stad

Gnochi-met-truffel

Gnocchi met truffelsaus in restaurant Marley & Me in Ljubljana

#5 Stedentrip Ljubljana: Het meer Bled

Okay, het meer Bled ligt niet bepaald in Ljubljana maar na een autorit van 50 minuten bereik je dit prachtige meer. En wauw, de foto's van meer Bled liegen er niet om. Het meer is prachtig en heel fotogeniek. Je hebt meerdere uitkijkpunten en het beste uitkijkpunt voor mooie foto's is Ojstrica. De weg hiernaar toe is een flinke klim maar eenmaal aangekomen word je beloond met het prachtige uitzicht. Het meer Bled is ongetwijfeld een van de beste bezienswaardigheden nabij Ljubljana. En mag je daarom echt niet overslaan tijdens je stedentrip Ljubljana. Wat je hier ook echt moet proberen is het cakeje van Bled. Deze haal je bij restaurant Park en vanaf hier geniet je tevens van een prachtig uitzicht over het meer.

Praktische informatie meer Bled
Parkeren: 
Prešernova cesta 23
Kosten parkeren: €3 tot €4 per uur
Vanaf hier loop je in 5 minuten naar het meer. Let wel, als je naar het uitkijkpunt Ojstrica wil parkeer je de auto aan de andere kant van het meer. Je kan het beste dan dit uitkijkpunt in je maps intypen. Het laatste deel van de weg leg je lopend af. 

Het uitzicht vanaf het kasteel op meer Bled
Uitzicht op het meer Bled

#6 Stedentrip Ljubljana: Wandelen in Vintgar Gorge

Dit is misschien wel één van de highlights onder de bezienswaardigheden tijdens een stedentrip Ljubljana. Het wandelgebied Vintgar Gorge ligt op nog geen 10 minuten rijden van meer Bled en is daarom ideaal om te combineren. Tijdens een bezoek aan dit gebied wandel je op een aangelegd pad naast een rivier. Het water is hier prachtig en heel helderblauw, op sommige plekken zie je zelfs de vissen zwemmen. Een enkele route duurt 45+/- minuten. Vervolgens leg je dezelfde weg terug af dus je bent gemiddeld 1.5 uur bezig. Aan het einde van de enkele route word je beloond met een prachtige waterval. 

Praktische informatie wandelgebied Vintgar Gorge
Parkeren:  
Podhom 57 (Vintgar Parking)
Kosten parkeren: €5 voor de hele dag
Kosten entree wandelgebied: €10 per persoon

Wandelgebied Vintgar Gorge

Het wandelgebied Vintgar Gorge

#7 Stedentrip Ljubljana: Grotten van Postojna

Slovenië telt maar liefst meer dan 7.000 grotten. Enkele hiervan zijn opengesteld voor het publiek en kan jij dus bezoeken tijdens een stedentrip Ljubljana. De meest bekende en populaire is de druipsteengrot van Postojna. De grot is werkelijk waar prachtig en de reis die je aflegt is ook heel leuk. Het eerste deel in de grot word je namelijk vervoerd door een treintje. Na 2 kilometer kom je aan bij het loopgedeelte. Hier loop je ongeveer 700 meter langs prachtige stalagmieten en stalactieten. 

Praktische informatie grotten van Postojna
Parkeren: 
Podhom 57 (Vintgar Parking)
Kosten parkeren: €5 voor de hele dag
Kosten entree wandelgebied: €10 per persoon

Grotten van Postanje

Grotten van Postojna

Praktische informatie grotten van Postojna
Parkeren: 
Veliki Otok 1
Kosten parkeren: €5
Je hebt tickets nodig om de grotten te bezoeken. Deze bestel je hier.


Stedentrip Ljubljana

Zoals je merkt is er zoveel te zien en te doen tijdens een stedentrip Ljubljana. Heb jij na het lezen van dit blogbericht ook zin gekregen in een weekendtrip Ljubljana? Kijk dan hier voor de leukste én goedkoopste stedentrips Ljubljana. Al vanaf 175,- euro per persoon bezoek jij deze bruisende stad. 

Liefs, 

Bebsy