8,6
Winnaar 2018
Veilig betalen via

Ontdek de leukste bezienswaardigheden van Krakau

2018-09-28

Bezienswaardigheden Krakau die je niet moet missen! Krakau, de poolse stad, werd ooit ''klein Rome'' genoemd vanwege de 138 kerken die er staan.  Tegenwoordig wordt Krakau ook wel het Florence van Polen genoemd, omdat het nu een van de belangrijkste cultuursteden van Midden-Europa is. De stad was dan ook de culturele hoofdstad van Europa in het jaar 2000! Doordat deze stad in de Tweede Wereldoorlog vrijwel onaangetast is gebleven is er tot op de dag van vandaag nog altijd veel te zien. Daarom is een stedentrip Krakau een geweldige ervaring. Niet alleen om de bezienswaardigheden van Krakau maar ook om de cultuur en rijke geschiedenis. Wij hebben een aantal bezienswaardigheden in Krakau voor je op een rij gezet.

Bezienswaardigheden Krakau tip 1: De Grote Markt

De grote markt is een echte hotspot! Dit gigantische plein van 200 bij 200 meter behoort tot een van de grootste pleinen van Europa. In 1978 is het plein opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Daarnaast heeft de non-profit organisatie Project for Public Spaces de Grote Markt Krakau uitgeroepen tot ’s werelds beste plein in 2005 en door Lonely Planet in 2013 tot mooiste plein van de wereld. Krakau wint mede dankzij de Grote markt vaak awards voor meest populaire of toerist-vriendelijke stad! Vanaf de Grote Markt kom je makkelijk bij heel veel bezienswaardigheden van Krakau. Bijvoorbeeld: de Mariakerk, de Albertkerk, de raadhuistoren en in het midden de zeer bijzondere Lakenhal. Heel veel bezienswaardigheden van Krakau vind je dus rondom de Grote markt. Neem een kijkje in de Mariakerk met haar grote hoeveelheid kunstschatten. Loop daarna door naar de 1000 jaar oude Sint-Albertkerk: een van de oudste stenen kerken van het land. Geniet vervolgens van een lekker hapje en drankje op een van de vele terrassen die om het plein heen staan. De Grote Markt mag niet ontbreken tijdens je bezoek aan Krakau!

Krakau bezienswaardigheid - De Grote Markt

De Grote Markt

Bezienswaardigheden Krakau tip 2: De Sukiennice

De grote markt wordt in het midden opgesplitst door de imposante lakenhal Sukiennice. Hier werden in de 15e eeuw allerlei specerijen, zijde en andere producten uit het oosten verkocht. Vandaag de dag ben je hier aan het juiste adres voor leuke souvenirs, sieraden of andere ambachtelijke spullen. Het is een heuse ervaring om door het straatje dat door het midden van het gebouw loopt te lopen, en alle lekkernijen en leuke hebbedingetjes te bewonderen.

Krakau bezienswaardigheid - Lakenhallen

De lakenhallen: Sukiennice

Bezienswaardigheden Krakau tip 3: Krakau Concentratiekamp Płaszów en Auschwitz

Toegegeven, de Tweede Wereldoorlog is niet iets leuks om aan te denken als je op vakantie gaat. Maar toch is een bezoek aan een Krakau concentratiekamp een diepe ervaring die je een keer meegemaakt moet hebben. Vanuit Krakau zijn er excursies naar het welbekende Auschwitz. Wellicht wel het meest bekende concentratiekamp ter wereld. Het beloofd een heftige ervaring te zijn, maar een van grote waarde die altijd bij je blijft. Van het Krakau Concentratiekamp Płaszów is alleen nog een monument over op de plek waar het kamp ooit stond. Wij raden je een bezoek aan concentratiekamp Auschwitz zeker aan, om  zo even stil te staan bij de gruwelijkheden die wij gelukkig achter ons hebben gelaten.

Krakau bezienswaardigheid - Auschwitz

Concentratiekamp Auschwitz

Bezienswaardigheden Krakau tip 4: Planty krakowskie en Barbakan

Must do: een stadswandeling Krakau langs het Stadspark Planty krakowskie. Dit park heeft een handige ligging rondom het stadscentrum, op de plek waar de oude stadsmuren hebben gestaan. De oude stadspoort Barbakan staat er nog wel steeds. Deze versterkte buitenpost fungeert tegenwoordig als expositieruimte voor het stedelijk historisch museum en is een echte toeristische trekpleister. Het park is dus rondom het stadscentrum gemaakt en dit maakt het ideaal voor een wandeling. Tijdens je wandeling door Planty kom je langs de indrukwekkende gebouwen die het centrum van Krakau rijk is. En geloof ons, dit zijn er veel! Het hele centrum van Krakau staat namelijk op de UNESCO-werelderfgoedlijst en dát is een lust voor het oog. Een stadswandeling Krakau is daarom een heuse ervaring en door de Planty weet je altijd waar je bent. 

Krakau bezienswaardigheid - Barbacan poort

De Barbakan in het stadspark Planty

Bezienswaardigheden Krakau tip 5: Wieliczka zoutmijn

Maak een reis naar de zoutmijn in Wieliczka. Dit is de oudste zoutmijn ter wereld en staat bovendien op de op de eerste werelderfgoedlijst ooit. De eerste zoutwinning op deze plek was al in 1044. Tegenwoordig heeft de mijn een gangenstelsel van 300 kilometer die een diepte van 327 meter bereiken. Omdat de lucht vrij is van vervuiling en vol zit met Micronutriënt (een voedingsstof die ook in eten zit) is er op 135 meter diepte een kuuroord gebouwd! Zeker de moeite waard om te bezoeken dus. Vanuit het centrum zijn er excursies te boeken die naar je naar de Krakau zoutmijn brengen.

Krakau bezienswaardigheid - wieliczka-zoutmijn

Wieliczka-zoutmijn

Bezienswaardigheden Krakau tip 6: Alles op de Wawel

De Wawel is een heuvel van 228 meter hoog aan de oever van de Wisła rivier. Boven op de heuvel staan vele historische gebouwen waaronder het Wawelkasteel en de belangrijkste kathedraal van Polen: De Wawelkathedraal. Hier zijn meerdere koningen begraven en is bezocht door meerdere pausen. Onderaan de heuvel bevind zich ook nog de Drakengrot met een beeld van een draak die echt vuur spuwt. De Draak komt uit een Pools sprookje: De Draak van Wawel. Neem je fotocamera maar mee naar deze hotspot, want hier maak je de mooiste foto's!

Krakau bezienswaardigheid - Wawel burcht

Het Wawelkathedraal

Bezienswaardigheden Krakau tip 7: De Grafheuvel van Krakus

Egypte heeft de piramides van Gizeh, Krakau heeft de grafheuvel van Krakus. Een mysterieuze heuvel 3 kilometer ten zuiden van de stad. De oorsprong van deze kunstmatige heuvel is nog steeds een mysterie. Legendes zeggen dat dit de laatste rustplaats van de legendarische prins Krakus is. De heuvel, met een massief houten kern bedekt met aarde en turf, verschuilde vroeger artefacten die uit de 8e tot 10e eeuw dateren. Nu je deze achtergrond weet moet je toch even op de heuvel staan en over de stad kijken? Vlak bij de grafheuvel van Krakus is ook de Nieuwe Podgorski Begraafplaats. Een van de mooiste begraafplaatsen van Krakau. De soms 100 jaar oude stenen geven een mysterieuze sfeer die je moet hebben meegemaakt. Toe aan wat mysterie en een indrukwekkend uitzicht over de stad? Dan breng je een bezoek aan de bezienswaardigheid van Krakau: de grafheuvel van Krakus!

Krakau bezienswaardigheid - Grafheuvel van Krakus

De grafheuvel van Krakus


Heb jij na het lezen van deze blog Krakau over de bezienswaardigheden Krakau ook zin gekregen in een stedentrip Krakau? Bekijk dan ons aanbod!

Liefs,

Bebsy