Wanneer je denkt aan Hongaars eten, denk je waarschijnlijk gelijk aan Goulash. Dit heerlijke gerecht is wereldwijd bekend, maar de Hongaarse keuken heeft nog veel meer in huis! Als je houdt van lekker eten kom je tijdens een stedentrip Budapest zeker niks te kort. In Budapest geniet je van smaakvolle stoofpotten, traditionele vissoep, Hongaarse worsten en fijne streetfood. De Hongaarse keuken staat bekend om overheerlijke gerechten met een rijke smaak.
Lángos
Een van de meest gewaardeerde streetfood gerechten in Hongarije is het lokale gerecht Lángos. Deze smakelijke Hongaarse snack is gefrituurd deeg belegd met zure room en geraspte kaas. Tegenwoordig wordt er ook vaak knoflook toegevoegd aan het gerecht. Deze heerlijke snack is eenvoudig te maken en je kunt zelf bepalen welke toppings je erop wil hebben. Bebsy vertelt je graag hoe je deze Hongaarse snack zelf maakt!
De Hongaarse streedfood Lángos
Ingrediënten
|
Bereidingswijze
Voor het beleg
Stap 1: Maak knoflookwater door een glas ter grootte van een whiskyglas te vullen met water en hier 6 tenen knoflook in uit te persen. Roer dit vervolgens goed door. Bedek het knoflookwater met folie, zodat de knoflook in het water kan trekken.
Voor het deeg
Stap 2: Kook de kruimige aardappels 20 minuten in water met een snufje zout tot de aardappels zacht zijn. Giet het water af en prak te aardappels vervolgens fijn. Voeg een eetlepel bloem toe aan de gepureerde aardappels en meng het goed met elkaar. Laat het aardappelmengsel afkoelen.
Stap 3: Doe 50 ml lauwwarm water in een kom en los de 10 gram gist hierin op. Warm vervolgens de 50 ml melk op in een steelpan. Wanneer de melk handwarm is, voeg je het gistmengsel hieraan toe.
Stap 4: Klop een ei los en meng deze vervolgens door de afgekoelde aardappels. Voeg daarna het resterende bloem en het gistmengsel toe aan de aardappels en roer dit goed door. Voeg een eetlepel olie toe en een zout en peper naar smaak toe aan de aardappels en kneed het tot een grote bol.
Stap 5: Leg het deeg op een schaal of bord en dek het af met een vochtige theedoek. Het deeg moet nu minstens een uur rijzen.
Voor het beleg
Stap 6: Knip de bieslook in kleine stukjes en meng het door de crème fraîche. Dek het af en zet het in de koelkast.
Bereiding en frituren
Stap 7: Verwarm een diepe pan met zonnebloemolie of de frituurpan met het frituurvet.
Stap 8: Wanneer het deeg klaar is met rijzen verdeel je het over 8 gelijke bolletjes. Leg dit vervolgens op een bakpapiertje.
Stap 9: Doe wat olie op je handen en duw de bolletjes deeg plat tot het deeg iets dunner is dan 1 cm.
Stap 10: Je bakt de deegplakken één voor één. Laat een plak deeg voorzichtig in de olie zakken. Bak het deeg aan beide zijden totdat de randen van het deeg bruin van kleur zijn. Het midden blijft iets lichter van kleur. Wanneer de randen bruin van kleur zijn, haal je het deeg uit de olie en laat je het even uitlekken op wat keukenpapier. Hierna ga je verder met de volgende totdat je alle acht de deegplakken hebt gefrituurd.
Stap 11: Als finishing touch kwast je het knoflookwater over de Lángos en besmeer je het deeg rijkelijk met de crème fraîche. Bestrooi de Lángos als laatst met wat geraspte kaas en fijngehakte bieslook.
Jó étvágyat! - Eetsmakelijk!
Ben jij na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden over wat Budapest nog meer te bieden heeft? Lees dat hier wat de leukste restaurants in Budapest zijn of hier Bebsy's 5 tips voor een stedentrip Budapest. Maar Budapest zelf ontdekken is natuurlijk het allerleukst. Bekijk daarvoor hier het aanbod stedentrips Budapest!
Liefs,
Bebsy