9,0
Winnaar 2018
Veilig betalen via

Pastéis de Nata uit Lissabon | Proef je vakantie vanuit huis

2020-04-28

Tijdens een stedentrip Lissabon kom je tijd te kort om de Portugese keuken helemaal te ontdekken. Het is namelijk zeer gevarieerd en kent veel heerlijke gerechten. Echte Portugese specialiteiten zijn visgerechten, vleesgerechten en zoetigheden. Kort gezegd zijn het gerechten met heel veel smaak! Proef je mee?

Pastéis de Nata

Een typisch Portugese lekkernij is Pastéis de Nata. Deze overheerlijke gebakjes gevuld met crème zijn bedacht in de 17e eeuw door monniken uit het Jerónimos-klooster in Belém. De monniken gebruikte vroeger veel eiwitten om hun kleding kreukvrij te maken. De eidooiers die hierdoor overbleven zijn nu een belangrijk ingrediënt in de Portugese gebakjes. We delen graag het recept met je, zodat je ook vanuit huis van deze smaakvolle gebakjes kunt genieten!  

Portugal - Pastel de NataDe traditionele Pastéis de Nata uit Lissabon

Ingrediënten

Voor het bladerdeeg
  • 330 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 175 ml water
  • 250 gram margarine
Voor de vulling
  • 60 g kristalsuiker
  • 1 el bloem
  • 2 eidooiers
  • 1 kaneelstokje
  • 1 liter melk
  • 1 citroen
Voor de bereiding
  • Water
  • Kaneel
  • Aluminium bakvormpjes of muffinvormpjes

Bereidingswijze

Voorbereiding
Stap 1: Verwarm de oven voor op 240 graden. Haal de margarine uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.

Het bladerdeeg
Stap 2: Doe 325 gram bloem, 175 ml water en 10 gram zout in een beslagkom en mix het met een keukenmachine of (hand)mixer tot een glad en elastisch beslag. 

Stap 3: Gebruik de overgebleven bloem om je werkblad/aanrecht en de deegroller te bestuiven. Zorg dat er tijdens het proces altijd genoeg bloem op de deegroller zit, zodat het deeg niet aan de deegroller en het werkblad gaat plakken. 

Stap 4: Rol het deeg uit tot een rechthoek met een dikte van ongeveer een centimeter. Snij de margarine in 2 dunne plakken en leg ze in het midden van het deeg. Vouw vervolgens beide kanten van het deeg over de margarine.

Stap 5: Sla een paar keer met de deegroller op het deeg, zodat de margarine wat geplet en verdeeld wordt. Rol het deeg nu nogmaals uit tot een rechthoek. Vouw hierna nogmaals twee kanten van het deeg over elkaar heen naar binnen, zoals met de margarine. Rol nogmaals het deeg uit tot een lange rechthoek en probeer de randen zo recht mogelijk te houden.

Stap 6: Leg het deeg nu zo neer dat je tegen de lange kant aankijkt. Nu kan je het deeg gaan oprollen. Zorg ervoor dat je het strak oprolt, zodat er zo min mogelijk lucht tussen kan komen. Wanneer het deeg is opgerold snij je de uiteindes recht af en wikkel je het deeg in huishoudfolie. Vervolgens leg je hem in de koelkast. 

De vulling
Stap 7: Doe 1 eetlepel bloem en 60 gram kristalsuiker in een beslagkom. Mix het met je handen tot alle klontjes eruit zijn.

Stap 8: Zet een pan op en voeg hier 1 liter melk aan toe. Schil de citroen met een dunschiller. Voeg de citroenschillen en het kaneelstokje toe aan de melk. Breng de melk vervolgens rustig aan de kook. Wanneer de melk kookt kun je het mengsel met suiker en bloem toevoegen aan de melk. Doe dit rustig en roer de melk ondertussen met een garde of lepel. Wanneer de vulling de gewenste dikte heeft mag het van het vuur. 

Stap 9: Laat de vulling afkoelen en scheid de eieren. Bewaar de eidooiers, het eiwit heb je niet nodig. Klop de eidooiers los en voeg het vervolgens toe aan de afgekoelde vulling. 

Bereiding
Stap 10: Haal de deegrol uit de koelkast en snij het deeg in plakjes. Zorg ervoor dat de deegplakjes in de vormpjes passen. Doe ze vervolgens in de vormpjes. Dip je duim in een bakje water en druk je duim in het midden van het deeg. Duw het deeg omhoog tot aan de rand tot het hele bakje bedekt is met deeg. 

Stap 11: Haal de grote stukken citroen en kaneel uit de vulling en gooi het weg. De rest van de vulling verdeel je vervolgens over de vormpjes. 

Stap 12: Zet de vormpjes op een bakplaat in het midden van de oven. Bak ze in 12 tot 17 minuten gaar. De gebakjes zijn gaar wanneer het deeg knapperig en goudbruin is en er donkere plekken ontstaan. Haal ze uit de oven en laat ze 15 minuten afkoelen. Strooi daarna een beetje kaneel eroverheen en ze zijn klaar!

Bom Apetite! - Eetsmakelijk!


Wil jij na het lezen van deze blog meer te weten komen over Lissabon? Hier lees je de leukste tips voor een stedentrip Lissabon of hier ontdek je de leukste wijken van Lissabon. Maar niets is leuker dan Lissabon met eigen ogen bewonderen. Bekijk daarvoor ons aanbod stedentrips Lissabon!


Liefs,

Bebsy